Neutralitatea climatică, doar un vis frumos? De ce ar putea fi imposibil de atins până în 2050

de: Ciprian Ioana
06 07. 2021

Acordul de la Paris prevede ca și UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Ar putea fi doar un vis frumos.

Țările dezvoltate s-au angajat să ia măsuri ferme pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Asta înseamnă zero emisii de gaze cu efect de seră, dar planul pare extrem de ambițios.

Agenția Internațională pentru Energie – AIE – atrage atenți că perioada post-pandemie înseamnă o revenire a lucrurilor la normal și, pe cale de consecință, o cerere crescută pentru combustibili. Asta ar putea pune sub semnul întrebării planul agreat inclusiv de Uniunea Europeană.

Cale lungă până la neutralitate climatică

Recuperarea de după pandemie nu are doar părți pozitive, iar pentru mediu s-ar putea dovedi chiar problematică. Un raport AIE citat de Reuters arată că cererea crescută de combustibili ar putea amenința obiectul de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Pentru 2021, se estimează o creștere cu 3,6% a consumului de combustibili fosili.

Creșterea se va menține undeva la 1,7% între 2022 și 2024, spun experții.

În acest condiții, e dificil pentru Guverne să vină cu măsuri care să contrabalanseze acest lucru. Există, însă, și câteva vești bune: în câteva țări, energiile regenerabile sunt mai folosite decât combustibilii fosili, iar industria auto începe să renunțe la mașinile cu motoare clasice și să treacă pe electrice.

În noiembrie 2018, Comisia Europeană a prezentat o viziune strategică pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), arătând în ce mod Europa poate juca un rol de pionierat în direcția neutralității climatice: o economie cu un nivel zero absolut al emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cu pași mici

Strategia explorează modul în care acest lucru poate fi realizat, analizând toate sectoarele economice esențiale, inclusiv energia, transportul, industria și agricultura.

S-au analizat o serie de opțiuni, pentru a evidenția faptul că este posibil să se treacă la un nivel zero absolut al emisiilor de gaze cu efect de seră, pornind de la soluțiile tehnologice existente – deși, în unele situații, aflate încă în faza emergentă – și continuând cu sprijinirea cetățenilor și alinierea acțiunilor în domenii importante, precum politica industrială, finanțe sau cercetare, asigurând, în același timp, echitatea socială care să sprijine o tranziție corectă.

Respectând cerințele Acordului de la Paris, UE și-a prezentat strategia pe termen lung de reducere a emisiilor și planurile sale actualizate privind clima înainte de sfârșitul anului 2020, angajându-se să reducă emisiile UE cu cel puțin 55 % până în 2030.